Składniki na farsz ruski:
4-5 ziemniaków,
pół szklanki mleka,
200 g miękkiej fety,
3 łyżki masła,
1 duża cebula,
sól, pieprz.
Składniki na ciasto:
pół kg mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki oleju,
0,5 szklanki gorącej wody,
1 szklanka ciepłego mleka,
pół łyżeczki soli
Farsz:
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i miksujemy z mlekiem na puszyste piure. Odstawiamy. Na rozgrzanym maśle smażymy cebulkę drobno pokrojoną, aż nabierze złotego koloru. Mieszamy cebulkę razem z masłem z ziemniakami i fetą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto:
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki. Robimy wgłębienie, wlewamy wodę, mleko, olej i sól. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko, na ok. 0,5 mm. Wycinamy szklanką koła, nakładamy po łyżce farszu i lepimy pierogi. Układamy na posypanym lekko mąką blacie, desce lub stolnicy. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy od wypłynięcia pierogów na powierzchnię,gotujemy jeszcze pół minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową.
Smacznego!
Uwielbiam pierogi szczególnie ruski mniam ... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
A mozna dac make przenna ale pelnoziarnista?
OdpowiedzUsuń