niedziela, 1 września 2013

Dorada w soli i sos najprostszy

Polecam spróbować kiedyś ryby pieczonej w soli. Widziałam wiele razy ten sposób przyrządzenia ryby i w końcu odważyłam się przygotować tak rybę. Jest pyszna, trochę jak na parze, a trochę jak pieczona, trudno określić ten smak, jest na pewno inny. Jest krucha i wilgotna. Zrobiłam do niej najprostszy sos do ryby na bazie oliwy i cytryny.



Przepis na dwie niewielkie ryby:

2 ryby w całości ( u mnie dorada),
sól gruboziarnista 1-2 kg,
natka pietruszki,
oliwa z oliwek,
czosnek 2 ząbki,
cytryna,
sól i pieprz mielony

Rybę umyć, osuszyć, posolić wewnątrz i popieprzyć, włożyć po 2 plasterki cytryny do środka ryby, trochę natki pietruszki i ścisnąć rybę. Na dnie formy do pieczenia rozsypać warstwę soli gruboziarnistej. Położyć ryby i przysypać warstwą soli gruboziarnistej (sól koniecznie musi być gruba), zrobić takie kopczyki, ryba musi być cała przykryta. Spryskać wodą, najlepiej spryskiwaczem do kwiatów. Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180-200 stopni. W tym czasie przygotować sos: wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, drobno posiekaną natką i czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Gdy wyjmiemy rybę, nożem delikatnie rozbić skorupę i wyjąć rybę uważając aby nie uległa zasoleniu. Sól w której się piekła nie nadaje się już do konsumpcji. Rybę na talerzu polać sosem z oliwy i cytryny.Rybka jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Dodaję ten przepis do akcji "Danie w paryskim stylu"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)