Byłam bardzo ciekawa tego sernika. Sernik delikatny, bardzo szybko się robi, potem trochę dłużej oczekuje aż upiecze się w kąpieli wodnej a potem poleży w lodówce, można spróbować ale chyba nie będę go powtarzać, smakuje trochę jak serek homogenizowany.
Spód:
70 g masła, roztopionego,
100 g ciastek kruchych, użyłam holenderskich herbatników
100 g ciastek kruchych, użyłam holenderskich herbatników
Masa serowa:
1 kg twarogu waniliowego słodzonego na sernik,
3 łyżki drobnego cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżeczki soku z cytryny,
2 jajka
3 łyżki drobnego cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżeczki soku z cytryny,
2 jajka
Polewa z kwaśnej śmietany:
kubek kwaśnej śmietany 18%,
1 łyżka cukru pudru,
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru,
2 łyżki soku z cytryny
Ciastka w malakserze zmiksować na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masą z herbatników wyłożyć na dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Wszystkie składniki na masę zmiksować chwilę do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 110 stopni i piec około godzinę dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku.
Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Smacznego :)
Smacznego :)
Wspaniale wygląda :) Dostojnie tak!
OdpowiedzUsuńkocham się w sernikach! życie bez nich byłoby absolutnie smutne:) a nowojorski jest jednym z najlepszych pod słońcem!
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTeż jestem właśnie ciekawa smaku tego sernika..wszędzie czytałam, że jest pyszny. Muszę się w końcu sama przekonać, jak jest naprawdę :)
OdpowiedzUsuńMam od dawna straszną ochotę na taki sernik :) Wygląda bardzo smacznie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)