czwartek, 1 maja 2014

Budyń z sosem truskawkowym

Budyń każdy potrafi przygotować, ja proponuję tylko inny sposób podania. Kiedy zaczynają pojawiać się świeże truskawki warto przygotować sobie taki ekspresowy deserek. Taki sos dobrze smakuje zarówno z budyniem waniliowy jak i śmietankowym.



Sos truskawkowy do 3 porcji budyniu:
400 g świeżych truskawek ,
2-3 łyzki cukru,
2 łyżki soku z cytryny


Odkładamy parę truskawek. Resztę kroimy na małe kawałki, wrzucamy do rondelka razem z cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy około 10 minut cały czas mieszając. Lekko studzimy i blendujemy w malakserze lub ręcznym blenderem. Polewamy gotowy budyń, na wierzchu układamy parę świeżych truskawek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)