sobota, 24 maja 2014

Rosół drobiowo-wołowy na niedzielę

Jak chyba w wielu polskich domach w niedzielę jest rosołek. U mnie nie zawsze, raczej sporadycznie, choć bardzo go lubimy. Każdy przygotowuje go inaczej, u mnie podany z drobną nitką rosołową, zieloną pietruszką, marchewką pokrojoną w kostkę i kawałkami mięsa. Mniam! Klasyka, która nigdy się nie nudzi.



Składniki na 5 litrów rosołu:

1 duża porcja rosołowa,
300 g wołowiny rosołowej (rostbeef),
1 porcja włoszczyzny (marchew, pietruszka korzeń i natka, por, seler)
1-2 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
kilka listków laurowych,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
sół, pieprz, vegeta

Do dużego garnka nalewam zimnej wody (wody nalewam do połowy garnka) wkładam porcję rosołową i wołowinę i zagotowuje. Dużą łyżką zbieram "szumowiny", które utworzą się podczas gotowania. Wtedy dodaję oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę, obrany czosnek, cebulę pokrojoną na ćwiartki. Dodaję ziele angielskie i liście laurowe i ewentualnie dolewam wody jeśli garnek nie jest pełny. Gotuje na wolnym od od 1,5 godziny do 3 godzin. W połowie gotowania doprawiam do smaku.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)