sobota, 21 grudnia 2013

Kaczka z sosem pomarańczowo-karmelowym

To pierwszy wypróbowany przepis z książki "PASCAL kontra OKRASA". Muszę stwierdzić, że sos ten bardzo pasuje do kaczego mięsa. 
Składniki:
1 szklanka soku pomarańczowego z miąższem,
3 łyżki białego octu,
1 kaczka bez podrobów,
80 g cukru,
80 g masła,
sól
pieprz, świeżo mielony
pietruszka do dekoracji

Usuwamy nadmiar tłuszczu z boków kaczki (przy kuprze). Kaczkę doprawiamy
solą i pieprzem od wewnątrz i z zewnątrz. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg), licząc 30 minut na każde pół kilograma.
Sos
W garnku rozpuszczamy 80 g cukru. Dodajemy 3 łyżki białego octu i 1 szklankę soku pomarańczowego. Mieszamy i podgotowujemy. Następnie dodajemy zimne masło, aby zagęścić sos. Gotujemy aż lekko zgęstnieje. Wyciągamy kaczkę z piekarnika. Smarujemy ją sosem,resztę sosu podajemy w sosjerce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)