Bardzo jesienne ciasto. Tarta jest syta, słodka i pachnie obłędnie cynamonem. Najlepsza z jabłek duszonym na masłem z cukrem i cynamonem. Można pokroić je drobno lub w grube kawałki, można dać i takie i takie, jedne się bardziej rozgotują tworząc mus, drugie bedą zaledwie lekko podduszone.
Składniki:
100 g zimnego masła,
3 łyżki cukru,1 żółtko,
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,
5-6 dużych jabłek jabłek,
sok z 1/2 cytryny,
3 łyżki masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki cynamonu,
płatki migdałowe uprażone
Masło posiekać, zagnieść z mąką, 3 łyżkami cukru i żółtkiem. Można dodać 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego aby ciasto udało się zagnieść w kulę. Rozwałkować ciasto. Formę do tart o średnicy 32 cm wylepić ciastem i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i poddusić na maśle przez ok. 10-20 minut. W czasie duszenia dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Ja jabłka dodaję stopniowo, jedne są więc rozgotowane na mus a inne lekko tylko podduszone.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Wstawić ciasto wyjęte z lodówki i podpiec ok. 15-20 minut, aż lekko się zrumieni. Wyjąć z piekarnika, wypełnić jabłkami i posypać płatkami migdałowymi.Wstawić z powrotem do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 st C i dopiekać kolejne 25-30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)