czwartek, 29 sierpnia 2013

Zapiekanka z cukinią i łososiem

Trochę obawiałam się tej zapiekanki, łosoś, cukinia, ziemniaki, czy to będzie dobrze smakować? czy nie będzie zbyt mdłe? Obawy były niepotrzebne, zapiekanka jest bardzo delikatna w smaku, smaki harmonizują, i jeśli się lubi łososia to na pewno przypadnie do gustu to danie. Przepis z Kwestii smaku, ale trochę zmieniłam proporcje i sposób wykonania.


Składniki na 4 porcje:
1 kg ziemniaków
350 g łososia, surowego,
2 spore cukinie,
2 łyżki masła,
6 łyżek śmietanki kremowej 30%,
100 g sera camembert,
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej,
1 całe jajko,
30 g tartego parmezanu,
sól i czarny pieprz

Ziemniaki obrać i ugotować, około 15 minut. Przestudzić i pokroić na cienkie plasterki. Łososia obrać ze skórki, usunąć ości, opłukać, osuszyć i pokroić na kawałeczki.Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać cukinię i smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty, co chwilę mieszając. Doprawić solą, czarnym pieprzem, dodać śmietankę, pokrojony na kawałeczki ser i wymieszać. Odlać około 1/2 szklanki soku z cukinii i wymieszać go z mąką ziemniaczaną. Wlać z powrotem na patelnię, wymieszać i delikatnie zagotować. Odstawić patelnię z ognia i dodać jajko, od razu wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki podzielić na 2 części. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków, jeden obok drugiego, posypać pieprzem, wyłożyć warstwę cukinii, rozłożyć kawałeczki łososia, przykryć ziemniakami, zetrzeć parmezan i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)