Racuchy drożdżowe
Pyszne na późne weekendowe śniadanie. Lub na deser każdego dnia:-)
Składniki na 10-12 sztuk:
2 szklanki mleka,
2 jajka,
około 2 szklanek mąki (masa ma być dość gęsta),
40 g świeżych drożdży,
4 łyżki cukru,
olej rzepakowy do smażenia,
4 duże jabłka, obrane i pokrojone na kawałeczki
Drożdże wymieszać z cukrem, dodać pół szklanki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Mleko zmiksować z jajkami, dodać rozczyn drożdżowy i powoli dosypywać mąkę miksując aż utworzy się dość gęsta masa. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę.Po tym czasie dodać przygotowane wcześniej jabłka. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką nabierać
porcje ciasta i kłaść je na rozgrzanym oleju, delikatnie rozpłaszczając.
Smażyć z obu stron po ok. 3 min z każdej strony. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Smaki mojego dzieciństwa :) Uwielbiam racuchy.
OdpowiedzUsuńtez uwielbiam :)
Usuń