Składniki na 3-4 porcje:
1/2 szklanki kaszy jaglanej,
1 średnia cebula,
1 marchewka,
2 łyżki rodzynek,
natki pietruszki,
1 puszka ciecierzycy,
1 łyżeczka masła,
sok z 1/2 cytryny,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka mielonego kuminu,
sól,pieprz
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
maśle. Po ugotowaniu kaszy dodajemy cebulę - mieszamy.
Przykrywamy pokrywką, zawijamy w ręcznik i odstawiamy aby kasza
"doszła". W tym czasie marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych
oczkach. Cieciorkę odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko mieszamy, dodajemy przyprawy, sok z cytryny i oliwę. Odstawiamy aby składniki się "przegryzły".
Smacznego!
Zaspokaja głód!
OdpowiedzUsuń