Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Chyba mało kto.To inna wersja placków o wiele bardziej dietetyczna, a prawie równie pyszna. Jak przeczytałam w wikipedii: Rösti (roesti), to szwajcarskie placki ziemniaczane,
potrawa narodowa. Przygotowywane z podgotowanych, grubo startych
ziemniaków, bardzo często ze stopionym serem na wierzchu, kiełbasą lub
jajkiem. Placek zazwyczaj jest wielkości całej patelni.No, nie są to klasyczne rosti raczej spolszczona wersja, z surowych ziemniaków i raczej wielkości naszych placków. Można oczywiście zjeść z cukrem, ale zdrowiej będzie z dodatkiem wędzonego łososia.
Składniki na około 8 placków:
4 mączne ziemniaki,
mała cebula,
4 łyżki oleju rzepakowego,
sól, pieprz, jajko
Ziemniaki ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dzięki temu mniej soku puszczą.Cebulę kroimy drobno lub też ucieramy. Mieszamy ziemniaki i cebulę, przyprawiamy, dodajemy jajko i olej. Dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Łyżką nakładamy masę i formujemy niewielkie placki. pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni przez około 35-40 minut - do zrumienienia. Podajemy z kleksem z kwaśnej śmietany i kawałkiem wędzonego łososia.
Smacznego!
wygladaja kuszaco mniam
OdpowiedzUsuńzglodnialam :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk