poniedziałek, 17 lutego 2014

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką i kminkiem

Zupa gulaszowa wg Okrasy z książki Pascal kontra Okrasa lub Okrasa kontra Pascal, jak kto woli. Trochę zmieniłam wg oryginału pomijając np. świeży imbir i cytrynę. Jakoś nie wydawało mi się to niezbędne. Zupa bardzo treściwa, na pewno moja siostra, która lubi wołowinę by ja doceniła:-) Niestety mój man jednak wołowinę toleruje tylko zmieloną, w tej postacie nie jest przez niego do zaakceptowania, i wyławiał kawałki...Szkoda, bo mnie smakowała. Kminek fajnie pasuje, ale nie jest dominujący, myślę, że można go dodać więcej lub pominąć gdy się nie lubi.


Przepis na 6-8 porcji:

1 kg mięsa wołowego,
3 czerwone papryki,
10 g kminku,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
4-6 ziemniaków (w zależności od wielkości),
4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego,
2 łyżki masła, parę łyżek mąki pszennej,
olej rzepakowy,
vegeta, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra do smaku

Mięso pokroić w niewielkie kostki, cebulę i czosnek drobno posiekać. W moździeżu utrzeć kminek. Mięso przyprawić kminkiem, solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć z wszystkich stron. Wyjąc na talerz. Na tej samej patelni ponownie wlać trochę oleju i przesmażyć cebulę z czosnkiem. Mięso i cebulę przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, zalewamy gorącą wodą, aby zakryła mięso i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, około 45-60 minut (w zależności od wielkości kostek). W tym czasie papryki natłuścić olejem, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Wyjąć i wystudzić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z papryk zdjąć skórę i pokroić w kostkę. Gdy mięso już jest prawie miękkie wrzucić ziemniaki i gotować około 15 minut. Dodać paprykę, zamieszać. W rondelku rozpuścić masło, dodać 1 łyżkę mąki i mieszać aż mąka lekko zbrązowieje. Dolać trochę zupy do rondelka, energicznie zamieszać i wlać całość zasmażki do zupy. Zagotować, przyprawić.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. docenilabym :) a wczoraj robilam twoje zeberka w kapuscie kiszonej, bardzo lubie ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak Ci się udało kupić kiszoną kapustę? Czy tam tez są jakieś polskie sklepy?

    OdpowiedzUsuń
  3. nie, ale kapusta byla, chociaz tutaj tylko ja znaja jako dodatek do hot-doga. i droga :(

    OdpowiedzUsuń

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)