Składniki na około12 sztuk:
szklanka mąki pszennej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
3 czubate łyżki kakao,
pół łyżeczki soli,
100 g masła, schłodzonego
szklanka brązowego cukru,
180 g jogurtu naturalnego (mały kubek),
2 jajka
Polewa karmelowa:
1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego,
4 łyżki brązowego cukru,
pół szklanki solonych orzeszków ziemnych
Muffinki czekoladowe: Do miski przesiać mąkę, proszek do
pieczenia i kakao. Wymieszać z solą oraz pokrojonym na małe kawałki
masłem. Ręką rozcierać masło z sypkimi składnikami, aby masa
przypominała kruszonkę (masło ma pozostać w małych kawałeczkach). Dodać
cukier i wymieszać łyżką.W innej misce wymieszać jogurt i jajka. Najlepiej roztrzepać rózgą na jednolitą masę.Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub
kwadratami (o boku ok 15 cm) wyciętymi z papieru do pieczenia.Połączyć wszystko delikatnie i krótko mieszając łyżką. Rozłożyć ją po równo
w każdą papierową papilot. Piec przez około 22 - 25 minut w 180 stopni. Wystudzić.Przygotować polewę karmelową.
Polewa karmelowa: Do rondelka z grubym dnem wsypać brązowy cukier i mieszając rozpuścić. Gdy utworzy się karmel dodać trochę wody i energicznie mieszać aż karmel połączy się z wodą.Wlać mleko
skondensowane do rondelka i zagotować na małym
ogniu. Gotować przez około 2
- 3 minuty na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, mieszając co chwilę, aby
masa nie przywarła do dna i boków rondelka.Muffinki polać polewą karmelową i posypać orzeszkami ziemnymi. Orzeszki wcześniej można uprażyć na gorącej patelni bez tłuszczu i pokroić w mniejsze kawałki.
Smacznego!
Mało dietetycznie, ale pysznie! :D
OdpowiedzUsuńWow pyszne !
OdpowiedzUsuńTakie właśnie są:-)
OdpowiedzUsuń