czwartek, 13 lutego 2014

Muffiny czekoladowe z karmelem i solonymi orzeszkami

Dziś z kolei mało dietetycznie, właściwie wcale, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na coś dobrego i słodkiego. Właściwie to coś słodko-słonego. Fajne połączenie smaków:-) Przepis znaleziony na Kwestii Smaku i trochę zmodyfikowany przeze mnie.


Składniki na około12 sztuk: 
szklanka mąki pszennej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
3 czubate łyżki kakao,
pół łyżeczki soli,
100 g masła, schłodzonego
szklanka brązowego cukru,
180 g jogurtu naturalnego (mały kubek),
2 jajka


Polewa karmelowa:
1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego,
4 łyżki brązowego cukru,

pół szklanki solonych orzeszków ziemnych
 

 
Muffinki czekoladowe: Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać z solą oraz pokrojonym na małe kawałki masłem. Ręką rozcierać masło z sypkimi składnikami, aby masa przypominała kruszonkę (masło ma pozostać w małych kawałeczkach). Dodać cukier i wymieszać łyżką.W innej misce wymieszać jogurt i jajka. Najlepiej roztrzepać rózgą na jednolitą masę.Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub kwadratami (o boku ok 15 cm) wyciętymi z papieru do pieczenia.Połączyć wszystko delikatnie i krótko mieszając łyżką. Rozłożyć ją po równo w każdą papierową papilot. Piec przez około 22 - 25 minut w 180 stopni. Wystudzić.Przygotować polewę karmelową. 

Polewa karmelowa: Do rondelka z grubym dnem wsypać brązowy cukier i mieszając rozpuścić. Gdy utworzy się karmel dodać trochę wody i energicznie mieszać aż karmel połączy się z wodą.Wlać mleko skondensowane do rondelka  i zagotować na małym ogniu. Gotować przez około 2 - 3 minuty na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, mieszając co chwilę, aby masa nie przywarła do dna i boków rondelka.Muffinki polać polewą karmelową i posypać orzeszkami ziemnymi. Orzeszki wcześniej można uprażyć na gorącej patelni bez tłuszczu i pokroić w mniejsze kawałki. 

Smacznego!

3 komentarze:

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)