Składniki na formę o średnicy 27 cm:
ciasto francuskie około 300 g,
3 jajka,
śmietana 30%: 100 ml,
3 pomidory sparzone,pokrojone w drobną kostkę,
łosoś wędzony 150 g,
pół pęczka szczypiorku,
pół pęczka koperku,
mozzarella wiórki ok 200g,
sól,pieprz
Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
Formę na tartę wykładamy schłodzonym ciastem francuskim, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem możemy wstawić do zamrażalnika na około 20 min, lub schłodzić w lodówce przez godzinę. Na cieście rozkładamy pokrojonego w kawałki łososia, dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory, posypujemy mozzarellą. wszystko posypujemy posiekanymi ziołami. Zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Na wierzchu układamy kawałek mozzarelli w kawałku (ale niekoniecznie, ja akurat miałam kawałek do wykorzystania)
Tak wygląda tarta przed pieczeniem:
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z
jajek i śmietany). Pyszna na ciepło, ale także na zimno smakuje.
Smacznego!
smaka mi narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuń