Przepis ten krąży po necie już od dawna, do mnie dotarł dopiero niedawno. Jest to bardzo dobry na trawienie chlebek, bezglutenowy, bardzo, bardzo sycący. Najlepszy na ciepło. Korzystałam z tego przepisu.
Składniki na 1 bochenek:
Składniki na 1 bochenek:
1 szklanka ziaren słonecznika,
pół szklanki siemienia lnianego,
pół szklanki orzechów laskowych lub migdałów,
półtora szklanki płatków owsianych,
2 łyżki nasion chia (można pominąć),
4 łyżki nasion babki płesznik (lub 3 łyżki proszku z tych nasion),
1 łyżeczka soli morskiej,
1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
3 łyżki masła ghee lub oleju rzepakowego,
półtora szklanki wody
Wymieszać suche składniki: słonecznik, siemię lniane,
orzechy, płatki owsiane, nasiona babki płesznik, sól, chia. W drugim
naczyniu wymieszać wodę z syropem klonowym/olejem i masłem ghee/olejem.Wymieszać wszystko razem. Jeśli
masa będzie zbyt gęsta dodać łyżkę wody. Masę przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem pergaminowym.Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w
temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny).
Piec w tempeaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i
piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Wystudzić.
Smacznego!
Smacznego!
Chlebek tak smaczny,ze zachwyca wszystkich moich znajomych,upieklam juz go 4 razy!
OdpowiedzUsuńSmaczny i zdrowy:-)
OdpowiedzUsuń