Przepis znalazłam na stronie moje wypieki: tutaj. Zrobiłam jednak z większej ilości na dużą blaszkę keksową. Zmodyfikowałam trochę przepis dodając posiekane suszone śliwki. Pasują:)
Skłądniki na dużą keksówkę:
3 jajka,Skłądniki na dużą keksówkę:
150 ml oleju,
1 i pół szklanki maślanki ( u mnie kefir),
375 g mąki pszennej,
225 g drobnego cukru,
3 łyżki kakao, z lekkim czubem,
3 łyżeczki sody oczyszczonej,
5 łyżeczek przyprawy korzennej,
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Jajka,
olej, maślankę lub kefir umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się
składników. Mąkę, cukier, kakao, sodę, przyprawę korzenną - wymieszać.
Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Wsypać
czekoladę, wymieszać. Dużą keksówkę wyłożyć pergaminem i wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
uwielbiam korzenne ciasta. suszone śliwki to świetny wybór :)
OdpowiedzUsuń