wtorek, 14 stycznia 2014

Sałatka z kurczakiem i fasolą

Szybka i zdrowa sałateczka, którą wygodnie zapakować w pudełko na lunch do pracy. Filet z kurczaka można zamarynować i upiec bez tłuszczu w piekarniku ale równie dobrze można nie marynować tylko ugotować w bulionie.

Składniki na 3-4 porcje:
1 filet z piersi kurczaka,
marynata: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, oregano

ćwiartka kapusty pekińskiej,
1 puszka fasoli czerwonej,
1 pęczek koperku,
kawałek pora (jasna część),
2 ogórki kiszone,
2 łyżki majonez,
3 łyżki jogurtu greckiego,
sól, pieprz do smaku

Filet marynujemy przez minimum 30 minut, następnie pieczemy bez tłuszczu w piekarniku.Kapustę drobno kroimy, tak samo koperek i ogórki kiszone. Jasną część pora dokładnie wypłukujemy i kroimy drobniutko.Fasolę odsączamy na sicie. Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z jogurtem i majonezem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)