czwartek, 24 kwietnia 2014

Kotleciki rybne z dorsza

Delikatne i soczyste kotleciki. Gdy uda nam się kupić świeżego dorsza bez skóry, można przygotować więcej i trzymać parę dni w lodówce.


Składniki na 10-12 małych kotlecików:
500 g świeżego dorsza w kawałku,
1 spora cebula,
3 ząbki czosnku,
1 duże jajko,
bułka tarta,
sól, pieprz biały,
olej rzepakowy do smażenia



Dorsza kroimy na małe kawałki, cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy na ósemki. Wszystko wrzucamy do malaksera, dodajemy jajko, sól i pieprz. Miksujemy pulsacyjnie aż składniki utworzą jednorodną masę. Gdy jest za rzadka dosypujemy trochę tartej bułki. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)