wtorek, 15 kwietnia 2014

Filet kurczaka ze szpinakiem i sosem gorgonzola

Szpinak i ser gorgonzola to jedno z lepszych połączeń. Do tego pierś kurczaka usmażona bez panierki, ryż na sypko i brokuł z wody, dietetycznie (no prawie) i pysznie. Polecam.



Składniki na 2 porcje: 
2 piersi kurczaka,
mała paczka szpinaku baby,
2 łyżki masła,
3-4 ząbki czosnku,
100 g gorgonzoli,
5 łyżek śmietany kremówki lub 2 łyżki mascarpone,
sól, pieprz

Piersi rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Na tej samej patelni rozgrzać masło, wrzucić umyty i osuszony szpinak, chwilę smażyć. Czosnek pokroić drobno, dodać do szpinaku. Smażyć 2 minuty. Dodać gorgonzolę i śmietankę lub mascarpone, mieszać aż składniki się połączą i utworzą sos. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)