piątek, 31 stycznia 2014

Bułeczki cynamonowe

Ten przepis podpatrzyłam kiedyś w programie "Anielska kuchnia". Robiłam je już nie raz, są bardzo proste i smakowite. Jak każde drożdżowe bułeczki najlepsze w dniu upieczenia, potem szybko czerstwieją.


Ciasto:
pół kg mąki,
5 dag świeżych drożdży,
15 dag cukru,
15 dag masła,
2 jajka,
sól, 
250 ml mleka 

Nadzienie cynamonowe:
masło roztopione,
cynamon, cukier, jajko

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier. Masło rozpuścić. Do mąki dodać trochę soli, 2 jajka, wlać drożdże. Zarobić. Dodać masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Około godziny. Cynamon wymieszać z cukrem, masło rozpuścić, jajko roztrzepać.Ciasto delikatnie rozwałkować na dość gruby placek. Pędzelkiem rozsmarować na cieście masło. Posypać cukrem z cynamonem. Zwinąć ciasto w roladę. Kroić nożem w plastry około 1-2 cm. Na papierze pergaminowym układać plastry na bok, lekko ugniatając. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp 200 stopni około 20-30 minut (aż lekko zbrązowieje).

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Czy w przepisie nie jest za mało mleka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak masz racje, około 250 ml a nie 50 ml. Już poprawiłam. Dzięki

      Usuń

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)