czwartek, 22 maja 2014

Łosoś z kaparami i pieczone ziemniaczki

Łosoś chyba nigdy się nam nie znudzi. Szukam czasem sposobów na podanie go inaczej ale najczęściej po prostu piekę w piekarniku z dodatkiem soku cytryny, przypraw i oliwy. Ten jednak przepis jest z delikatnym sosem na bazie masła z dodatkiem kaparów wybornie pasujących do łososia. Przepis znaleziony na Kwestismaku.


Składniki na 2 porcje:
2 filety z łososia po około 150-200 g
sól morska,

świeżo zmielony czarny pieprz,
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy,
1/4 filiżanki białego wytrawnego wina lub octu winnego,
1/4 filiżanki kaparów,
50 g masła,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,


Filety łososia posypujęmy solą, pieprzem i wysmarowujęmy oliwą z oliwek. Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu smażymy łososia przez około 3-4 minuty. Przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 3-4 minuty. Zdejmujęmy z patelni i trzymam w cieple. Na patelnię wlewamy białe wino lub ocet winny i gotujęmy przez 1 minutę. Następnie dodajęmy kapary, masło i gotujęmy jeszcze przez pare minut do czasu aż sos zgęstnieje a kapary będą usmażone i zrumienione. Dodaję natkę pietruszki polewamy podaję z łososiem. Podajemy łososia na przykład z pieczonym i ziemniaczkami a la frytki i miksem sałat.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)