środa, 31 lipca 2013

Wytrawna marchewka

Spróbowałam dziś kolejnej pozycji z książki "Dieta Italiana" Gino D'Acampo. Jest to ciekawy sposób na podanie marchewki w inny, niecodzienny sposób. Pasuje jako dodatek do mięsa na przykład, bo samej jako przystawki raczej nie polecam, zbyt skromne mimo wszystko.



Jest to trzeci przepis, który spróbowałam z tej książki, niestety poprzednie - kotlety z tuńczyka i dietetyczne tiramisu z serkiem ricotta - to była kompletna porażka. Jednak tiramisu bez mascarpone to nie jest tiramisu.

Przepis na 2 porcje:
3 duże marchewki,
10 listków świeżej mięty drobno posiekanych,
szczypta chili w płatkach (u mnie w proszku)
30 g migdałów w płatkach,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki octu winnego, sól

Marchewki obieramy i kroimy na plastry. Gotujemy w małej ilości osolonej wody przez 2 minuty. Odcedzamy i kiedy marchew jest jeszcze gorąca dodajemy pozostałe składniki. Odstawiamy na 20 minut aby smaki się połączyły.

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)