Przepis na małą tortownicę 21 cm średnica:
Spód:
200 g kruchych, miękkich herbatników,
60 g masła,
szczypta soli,
60 g dobrej, ciemnej czekolady
Środek czekoladowy:
180 g ciemnej czekolady,
120 g masła,
4 duże jajka,
180 g cukru,
200 l śmietany kremówki 30 %
Wierzch:
100 l śmietany kremówki 30 %,
1-2 łyżki cukru pudru
Herbatniki zmielić w malakserze. Czekoladę na spód rozpuścić z masłem i szczypta soli. Połączyć z herbatnikami, wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie rozpuścić czekoladę na środek razem z masłem. Przestudzić. W dużej misce ubić jajka razem z cukrem aż otrzymamy masę o dwukrotnie większej objętości. Miksując dodać śmietanę, po czym wieszać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Masę przelać na spód z ciasteczek i piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Na koniec ubić kremówkę z cukrem pudrem i rozprowadzić na wierzchu ciasta.
Smacznego!
przypomina czekoladową chmurę nigelli msi być obłędnie dobre
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda smakowicie :) Właśnie przymierzam się do zrobienia - ale nie wiem, co mam zrobić z żółtkami... Czy 'ubić jajka' znaczy zmiksować i żółtka i białka, czy też ubić tylko białka, a potem coś jeszcze zrobić z żółtkami...? Będę wdzięczna za wyjaśnienie, bo bardzo bym chciała wypróbować ten przepis! :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńUbić całe jajka z cukrem aż powiekszą objętość dwukrotnie. Najlepiej mikserem mieszadełkiem do ubijania białek lub zwykłą trzepaczką. Smacznego!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za odpowiedź! Wczoraj zrobiłam to ciasto i zgodnie z oczekiwaniami jest bardzo smaczne (mimo, że się za bardzo spiekło) i ma ciekawą konsystencję (spód twardszy i mniej słodki, a góra miękka, wilgotna, i czekoladowa). Dziękuję!
Usuń