wtorek, 28 stycznia 2014

Chlebek z ziarnami

Przepis ten krąży po necie już od dawna, do mnie dotarł dopiero niedawno. Jest to bardzo dobry na trawienie chlebek, bezglutenowy, bardzo, bardzo sycący. Najlepszy na ciepło. Korzystałam z tego przepisu. 


Składniki na 1 bochenek: 
1 szklanka ziaren słonecznika,
pół szklanki siemienia lnianego, 
pół szklanki orzechów laskowych lub migdałów, 
półtora szklanki płatków owsianych, 
2 łyżki nasion chia (można pominąć),
4 łyżki nasion babki płesznik (lub 3 łyżki proszku z tych nasion),
1 łyżeczka soli morskiej,
1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
3 łyżki masła ghee lub oleju rzepakowego, 
półtora szklanki wody


Wymieszać suche składniki: słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki owsiane, nasiona babki płesznik, sól, chia. W drugim naczyniu wymieszać wodę z syropem klonowym/olejem i masłem ghee/olejem.Wymieszać wszystko razem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać łyżkę wody. Masę przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem pergaminowym.Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny).

Piec w tempeaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Wystudzić.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Chlebek tak smaczny,ze zachwyca wszystkich moich znajomych,upieklam juz go 4 razy!

    OdpowiedzUsuń

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)