czwartek, 27 lutego 2014

Tarta z łososiem i mozarellą według Pascala

Ten przepis jest naprawdę dobry. Ja jeszcze o tyle zmieniłam go, że dodałam koperek. Koperek do łososia bardzo pasuje. Nie myślałam, że tarta z łososiem tak mi zasmakuje. Jest to ostatnio moja ulubiona tarta:-) Spróbujcie! Przepis z książki Pascal kontra Okrasa, troszkę uproszczony przeze mnie.


Składniki na formę o średnicy 27 cm:
ciasto francuskie około 300 g, 
3 jajka, 
śmietana 30%: 100 ml, 
3 pomidory sparzone,pokrojone w drobną kostkę,
łosoś wędzony 150 g, 
pół pęczka szczypiorku, 
pół pęczka koperku,
mozzarella wiórki ok 200g,
sól,pieprz
 

Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
Formę na tartę wykładamy schłodzonym ciastem francuskim, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem możemy wstawić do zamrażalnika na około 20 min, lub schłodzić w lodówce przez godzinę. Na cieście rozkładamy pokrojonego w kawałki łososia,
dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory, posypujemy mozzarellą. wszystko posypujemy posiekanymi ziołami. Zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Na wierzchu układamy kawałek mozzarelli w kawałku (ale niekoniecznie, ja akurat miałam kawałek do wykorzystania)
Tak wygląda tarta przed pieczeniem:



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany). Pyszna na ciepło, ale także na zimno smakuje.

Smacznego!


1 komentarz:

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)