czwartek, 21 listopada 2013

Ciasteczka kruche cynamonowe

Wybrałam ten przepis na wykorzystanie żółtek, które pozostały mi po robieniu tortu bezowego.Ciastka można zrobić wcześniej i zamrozić, a na święta będa jak znalazł:-)




Składniki (na dużą porcję ciastek):

50 dag mąki,
2 łyżki cynamonu,
25 dag masła,
1 łyżka oleju,
13 dag cukru pudru,
5 żółtek

Ponadto:
żółtko do posmarowania
blanszowane migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana.

Wszystkie składniki zagnieść. Włożyć do lodówki na godzinę czasu. Ciasto rozwałkować na 3 mm grubości, wycinać ciasteczka. Smarować żółtkiem. W każde ciastko wcisnąć po jednym migdale blanszowanym i posypać skórką pomarańczową. Piec w temperaturze 200ºC przez 15 - 20 minut.

Smacznego :)








2 komentarze:

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)