sobota, 14 grudnia 2013

Kruche paszteciki z czerwoną soczewicą

Te pieczone paszteciki często robię na święta do barszczu z buraków. Smakują i na ciepło i na zimno. Zmieniam tylko farsze, często robię z kapustą kiszoną, cebulą i orzechami włoskim.Można też oczywiście dodać grzyby, w moim domu jednak nie je sie grzybów, więc szukam innych wegetariańskich przepisów. Tym razem z farszem z czerwonej soczewicy.


Składniki na farsz:
3/4 szklanki czerwonej soczewicy,
3 łyżki pasty Ajvar,

sól, pieprz,
cebula, 1 ząbek czosnku,
kilka suszonych pomidorów z oliwy,

1 łyżka majeranku


Składniki na paszteciki (na około 24 sztuki):

2 szklanki mąki pszennej (320g),
200 g zimnego masła,
sól,
1 jajko,
1 żółtko,
2 łyżki kwaśnej smietany.

Soczewicę ugotować, odcedzić i ostudzić. Zemleć lub rozdrobnić w malakserze razem z pasta ajvar, cebulą, czosnkiem, suszonymi pomidorami i przyprawami. Składniki na ciasto zagnieść razem. Najpierw masło szatkuję nożem na drobno i łączę z mąką, jajkiem, żółtkiem i śmietaną. Resztę wyrabiam ręcznie aż utworzy się kula. Kroję ją na pół i rozwałkowuję jedną połówkę podsypując blat mąką. I potem jak zwykłe pierogi, wykrawam szklanką kółką, wypełniam farszem i formuje pierogi.Tak samo z druga polowką kuli. Układam paszteciki na blaszce wyłożonej pergaminem i piekę w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru, czyli około 20 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)