piątek, 13 grudnia 2013

Schab pieczony z czosnkiem

Najprostszy sposób na schab, doprawić go, nadziać czosnkiem i zapiekać w piekarniku przez 1,5 godziny. A efekt zawsze pyszny, na niedzielny obiad lub na kanapki z chrzanem:-)





Przepis na 10-12 porcji:
1,2 kg schabu bez kości,
7 zabków czosnku,
sól, pieprz, czerwona papryka

Scab umyś, osuszyc papierowym ręcznikiem. Natrzec solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obrać czosnek, większe ząbki przekroic na pół. Ponakłuwać schab ostrzem noża lub szpikulcem, w otwory powciskać ząbki czosnku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach pieczenia polać wrzątkiem. Piec 1,5 godziny, w polowie pieczenia przewrocic na drugą strone podjewając powstałym sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)