Przepis jest bardzo prosty. Miałam trochę drożdzy więc postanowiłąm spróbować tego przepisy ze strony moje wypieki . Byłam zaskoczona, ze tak ładnie wyrósł, był smaczny a naprawdę nie trzeba było się przy nim narobić.
Składniki na 2 bochenki:
- 1 kg mąki krupczatki,
- 6 łyżek siemienia lnianego,
- 6 łyżek łuskanego słonecznika,
- 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich,
- 3 łyżki sezamu,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 1,5 łyżki soli,
- 5 łyżek cukru,
- 5 dag świeżych drożdży,
- 1 litr wody
Mąkę,
ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać
ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma
być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić
ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i
przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut). Piec około 1 godziny w temperaturze 230ºC.
Chyba zacznę sama piec chleb w domu
OdpowiedzUsuń