niedziela, 9 marca 2014

Ananas z pekanami, rodzynkami i amaretto

Szukam ostatnio pomysłów na proste i zdrowe desery. Ten przepis pochodzi z książki "Kuchnia wegetariańska". Świeży ananas ma całkiem inny smak niż taki z puszki. Do tego deseru polecam tylko świeżego.


Przepis na 3-4 porcje:
1 świeży ananas,
garść orzechów pekan,
pół szklanki rodzynek,
50 ml likieru amaretto (lub rumu),
2 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego 

Usunąć "oczka" z ananasa, przekroić na pół, po tym usunąć rdzeń i pokroić ananasa w trójkątne kawałki.Włożyć kawałki ananasa do formy do zapiekania, pokroić na nie w kawałeczki masło, posypać cukrem, rodzynkami i orzechami, polać amaretto. Zapiekać aż masło i cukier utworzą syrop. Wyłożyć ananasa na talerzyk, posypać dodatkiami i polać syropem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)