sobota, 16 listopada 2013

Tort dacquoise czyli Dakłas

Torcik ten zrobiłam wg przepisu z Moje wypieki. Jest to jeden z prostszych tortów do zrobienia:-) Ponieważ robiłam go już drugi raz wprowadziłam kilka zmian. Dałam więcej masy kajmakowej, był więc słodszy, ale dla mnie wcale nie za słodki-) Jeśli jednak nie lubimy tak ekstremalnych słodyczy możemy zmniejszyć ilość masy kajmakowej, jednak beza musi być słodka, tam nie polecam zmiany proporcji. Nastepnym razem pominę daktyle, one wprowadzają dodatkowa słodycz, za to dodam trochę kawy do masy. Może być ciekawie:-)




Składniki na 2 blaty bezowe:
6 dużych białek,
szczypta soli,300 g drobnego cukru do wypieków,
2 łyżki cukru demerara,1łyżka soku z cytryny
8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. 

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, wymieszać.Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut.Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone,
300 ml śmietany kremówki 30%, 1 łyżka cukru pudru,
fix do śmietany,pół puszki masy kajamkowej z puszki,
pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
10 daktyli, posiekanych

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i smietan-fix. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać.

Dodatkowo:
kakao do oprószenia, daktyle i orzechy do dekoracji


Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć kakao, udekorować daktylami i orzechami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-)



2 komentarze:

  1. Dla mnie ten tort musi mieć kawę w kremie - tak smakuje ten oryginalny :)
    Śliczny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki:) No, wlasnie nastepny raz mam zamiar dodac kawy do kremu:-) Tylko nie wiem kiedy to bedzie, bo muszę wziąść sie za siebie i ograniczyć słodycze...

    OdpowiedzUsuń

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)