czwartek, 19 grudnia 2013

Babeczki marchewkowe z olejem rzepakowym

Ciasto marchewkowe to jedna z obowiązkowych pozycji w moim menu świątecznym. Tym razem wypróbowałam przepis na babeczki marchewkowe.Ciasto z olejem, wilgotne, a dzięki przyprawom ma zapach piernika. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto stosować go w kuchni jak najczęściej. Gdzieś spotkałam się z określeniem, że olej rzepakowy to "oliwa północy":-)











Składniki na babeczki około 18 babeczek:
2 szklanki startej marchewki na tarce o średnich oczkach,
3 jajka,
niepełna szklanka cukru,
3/4 szklanki oleju rzepakowego,
1 i 1/3 szklanki mąki,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka  przyprawy do piernika,
1 łyżeczka cynamonu,
około 18 sztywnych papilotek na babeczki (średnica około 8 cm)

Składniki na krem (starcza na ok. 8-9 babeczek):

300g serka philadelphia,
ok. 5 łyżek cukru pudru,
sok z połowy cytryny

W misce wymieszać najpierw suche składniki.Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 15-20 minut. Wystudzić. Przygotować krem:wszystkie składniki zmiksować na gładki puszysty krem. 
Kremem udekorować babeczki, można rozsmarować krem lub użyć rękawa cukierniczego. Następnie posypać cynamonem lub ozdobić orzechami, u mnie orzechy pekan.

Smacznego!

2 komentarze:

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)