piątek, 10 stycznia 2014

Grochówka

Typowo zimowa zupa, pyszna, rozgrzewająca, robię ją w zimę, bo wtedy smakuje najlepiej.




Składniki na 6-8 porcji:
3 duże ziemniaki obrane i pokrojone w dużą kostkę,
litr dobrego bulionu,
200 g suchego grochu, połówki,
1 kiełbasa podwawelska,
duza cebula,
3 ząbki czosnku,
olej, vegeta,
2 duże łyżki suszonego majeranku, 
1 łyżeczka suszonego cząbru

Ziemniaki ugotować w bulionie. Groch zalać wodą i gotować osobno do miękkości. Na rozgrzanym oleju przesmażyć drobno pokrojona kiełbasę. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę smażyć. Połączyć ziemniaki z ugotowanym grochem oraz kiełbasą z cebulą. Przyprawić vegetą, majerankiem i cząbrem. Krótko zagotować. Zupę można przechowywać w lodówce do 3-ch dni. Po wystudzeniu bardzo gęstnieje, przed ogrzaniem trzeba dolać trochę wody.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)