wtorek, 8 października 2013

Przysmaki serowe

Ostatnio zawsze rano, przed pracą na śniadanie kupuję sobie przysmak serowy z ciasta francuskiego. Najlepszy jest kiedy jest ciepły, wychłodzony już nie smakuje tak rewelacyjnie. Postanowiłam sobie zrobić takie w domu. Bardzo prosta i bardzo pyszna przekąska.



Składniki na około 10 sztuk:
ciasto francuskie 1 opakowanie 375 g,
żółty ser 10 dag, 
papryka słodka,
1 jajko

Ciasto przekrawamy na pół. Jedną połowę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy serem startym na małych oczkach. przyprawiamy słodką papryką. Można trochę posolić ale moim zdaniem nie jest to konieczne, ciasto francuskie ma już słony smak a i ser żółty jest słony. Drugą połowę ciasta kładziemy na pierwszej i lekko dociskamy. Kroimy w paski około 1,5 cm szerokie i chwytamy oba końce i skręcamy w przeciwnym kierunku aż utworzy się sprężynka. Na blachę wykładamy pergamin do pieczenia, kładziemy sprężynki i jeszcze smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. pycha ! ja dodaję zamiast papryki suszony czosnek niedźwiedzi, takie przekąski znikają zanim tak naprawdę się pojawią ;-)

    OdpowiedzUsuń

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)