Teraz kolej na kolejny wspaniały deser. Był to pierwszy przepis, który wypróbowałam z tej książki i robiłam już parokrotnie.Przepis troszkę zmieniłam ,ale nieznacznie. Trzeba uważać aby naleśnik nie był zbyt gorący, bo krem z bitej śmietany się rozpuści.
Przepis na 4 porcje:
ciasto:
1 i pół szklanki mleka,
1 jajko,
2 łyżki kakao,
szczypta soli,
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
mąka około szklanki,
1 łyżka cukru
krem chantilly:
250 ml śmietany kremowej 36%,
2-3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sos czekoladowy:
100 g dobrej gorzkiej czekolady,
15 g masła,
1 i pół łyżki miodu,
100 ml tłustego mleka
dodatkowo: lekko uprażone płatki migdałowe
Ciasto:
Mąkę, kakao, cukier i sól wymieszać, wlać mleko i ekstrakt waniliowy. Dodać jajko, ubić trzepaczką aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Zostawić na 10-30 minut. Smażyć naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu i trzymać w cieple.
Krem:
Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy. trzymać w lodówce.
Sos czekoladowy:
W rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, dodając miód i mleko.
Uwagi: Sos czekoladowy bardzo szybko gęstnieje, najlepiej przygotować tuż przed podaniem.
Trzeba uważać aby naleśnik nie był zbyt gorący, bo krem z bitej śmietany się rozpuści. Najlepiej gdy naleśniki są lekko ciepłe.
Smacznego!
naleśniki? takie pyszne, zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuń