Składniki na małą tortownicę 21 cm średnicy:
180 g masła,
200 g czekolady gorzkiej,
250 g cukru pudru,
4 jajka,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 szklanka mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
90-100 g masła orzechowego
Czekoladę rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, mieszając. Nie dopuścić do wrzenia. Lekko przestudzić. Dodać cukier, jajka, ekstrakt, przesianą mąkę z proszkiem. Wymieszać dokładnie. Formę wyłożyć pergaminem. Ciasto wlać do formy. Małą łyżeczką nałożyć kleksy masła orzechowego. Wymieszać końcówką noża tworząc esy-floresy. Piec w temperaturze 160 stopni około 40-50 minut.
Wystudzone ciasto możemy polać dodatkowo polewą czekoladową:
Rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić w kawałkach pół tabliczki gorzkiej czekolady, dolać 1/3 szklanki mleka. Wszystko mieszamy aż czekolada się rozpuści. Od razu polewamy wystudzone ciasto.
Smacznego !
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, ciasto wychodzi mieciutkie w srodku :) dla miłosników orzeszków w sam raz !
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje:-)
OdpowiedzUsuńA to masło orzechowe ma być słone czy jakies inne?
OdpowiedzUsuńTak, moje było lekko słone.
OdpowiedzUsuń