wtorek, 1 października 2013

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Bardzo proste ciasto, bez użycia miksera. Wystarczy wszystko dobrze wymieszać łyżką. Warstwa orzechowa smakuje po upieczeniu trochę jak chałwa.



Składniki na małą tortownicę 21 cm średnicy:

180 g masła,
200 g czekolady gorzkiej,
250 g cukru pudru,
4 jajka,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 szklanka mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
90-100 g masła orzechowego

Czekoladę rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, mieszając. Nie dopuścić do wrzenia. Lekko przestudzić. Dodać cukier, jajka, ekstrakt, przesianą mąkę z proszkiem. Wymieszać dokładnie. Formę wyłożyć pergaminem. Ciasto wlać do formy. Małą łyżeczką nałożyć kleksy masła orzechowego. Wymieszać końcówką noża tworząc esy-floresy. Piec w temperaturze 160 stopni około 40-50 minut.

Wystudzone ciasto możemy polać dodatkowo polewą czekoladową:
Rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić w kawałkach pół tabliczki gorzkiej czekolady, dolać 1/3 szklanki mleka. Wszystko mieszamy aż czekolada się rozpuści. Od razu polewamy wystudzone ciasto.

Smacznego !


5 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis, ciasto wychodzi mieciutkie w srodku :) dla miłosników orzeszków w sam raz !

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A to masło orzechowe ma być słone czy jakies inne?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, moje było lekko słone.

    OdpowiedzUsuń

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)