To ulubiona zupa mojego taty. Kwaskowa na prawdziwym śląskim żurku. Na tyle treściwa, że może zastąpić cały obiad.
Przepis na 8-10 porcji:
2 l dobrego bulionu,
butelka pół litra żurku śląskiego,
4-5 białych kiełbasek surowych,
6 ziemniaków,
8-10 jaj,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
2-3 kiełbaski śląskie
sól, pieprz, olej
śmietana 12 % słodka
Na bulionie gotować białą kiełbasę, około 20 minut. W tym czasie pokroić drobno cebulę i kiełbasę śląską. Rozgrzać na patelni trochę oleju i podsmażyć kiełbaskę, dodać cebulę i czosnek. Smażyć aż cebulka się lekko zrumieni. Odstawić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę niezbyt małą. Wrzucić do zupy i gotować około 15 minut. W tym czasie w osobnym garnku ugotować jaja na twardo. Gdy ziemniaki będą miękkie wlać butelkę żurku, dodać kiełbaskę przesmażoną z cebulką i całość zagotować. Doprawić.
Teraz już żurek jest gotowy do podania. Na każda porcję 1 jajko, kawałek kiełbasy, zalewamy zupą i dodajemy na każdą porcję 2 łyżki śmietanki już na talerzu.
Smacznego!
Żurek idealnie nadaje się na konkurs n amoim blogu http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
OdpowiedzUsuńale bym sobie zjadla taka zalewajeczke :)
OdpowiedzUsuń