piątek, 11 października 2013

Rolada kokosowa

Pyszne, delikatne ciasto. Biszkopt sprawdzony wielokrotnie, zawsze się udaje. Najważniejsze aby składniki były w temperaturze pokojowej i pergamin był dobrej jakości (Jan Niezbędny jest ok). Kiedyś uzyłam jakiegoś innego i biszkopt powędrował razem z pergaminem do kosza:-)




Składniki na 1 roladę:

biszkopt:
4 jajka,
16 łyżek cukru,
16 łyżek mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
250 g serka mascarpone,
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżki wiórków kokosowych,
6 łyżek likieru coguito lub śmietanki kokosowej

Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia żółtek z cukrem, tak aby podwoiły objętość, tworząc coś a la kogiel mogiel. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym. Wylewamy na to ciasto i rozprowadzamy równą warstwę na całej blaszce. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy aby lekko przestygł. Gdy jest jeszcze ciepły, bierzemy czystą ściereczkę kuchenną, spryskujemy ją równomiernie wodą (np. zraszaczem do kwiatów) aby była lekko wilgotna. Kładziemy na nią ciasto, pergaminem do góry i delikatnie odrywamy pergamin. Ciasto jeszcze ciepłe rolujemy w ściereczce i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem: mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i likierem. Tylko chwilę, aż składniki się połączą. Delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Roladę rozwijamy, smarujemy równą warstwę kremu i ponownie zawijamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego! 





4 komentarze:

  1. Na pewno skorzystam :) bo właśnie piekę ciasto i biszkopt nieco mi się skurczył za sprawą papieru do pieczenia, dlatego pomyślałam o roladzie :D niestety nie mam tych samych składników co Ty ... ale myślę ,że coś mi się tam uda stworzyć :) dodaję przepis do zaznaczonych :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszna roladka,chętnie się poczęstuję,często kupuję w Lidlu mascarpone ale jeszcze nie robiłam takiego kremu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można na przykład dodać do kremu zamiast kokosowych wiórków i likieru świeże maliny. Często robię własnie wersje z malinami. Dodaje wtedy wiecej cukru pudru

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ śliczna :) Z kokosem musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)