poniedziałek, 28 października 2013

Czekoladowy naleśnik wg Gordona Ramsaya

Przepis z książki "Kuchnie Świata" Gordona Ramsaya. Znajdował się w dziale Kuchnia francuska. Już niejedenokrotnie publikowałam na blogu przepisy z tej książki. Możesz zobaczyć Grillowany bakłażan, a także Karmelizowane orzechy i smażony arbuz, Indyjska chałwa z marchewki oraz Mississipi Mud Pie.
Teraz kolej na kolejny wspaniały deser. Był to pierwszy przepis, który wypróbowałam z tej książki i robiłam już parokrotnie.Przepis troszkę zmieniłam ,ale nieznacznie. Trzeba uważać aby naleśnik nie był zbyt gorący, bo krem z bitej śmietany się rozpuści.

Przepis na 4 porcje:

ciasto:
1 i pół szklanki mleka,
1 jajko,
2 łyżki kakao,
szczypta soli,
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
mąka około szklanki,
1 łyżka cukru

krem chantilly:
250 ml śmietany kremowej 36%,
2-3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

sos czekoladowy:

100 g dobrej gorzkiej czekolady,
15 g masła,
1 i pół łyżki miodu,
100 ml tłustego mleka

dodatkowo: lekko uprażone płatki migdałowe








Ciasto:
Mąkę, kakao, cukier i sól wymieszać, wlać mleko i ekstrakt waniliowy. Dodać jajko, ubić trzepaczką aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Zostawić na 10-30 minut. Smażyć naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu i trzymać w cieple.  

Krem:
Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy. trzymać w lodówce.

Sos czekoladowy:
W rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, dodając miód i mleko.

Uwagi: Sos czekoladowy bardzo szybko gęstnieje, najlepiej przygotować tuż przed podaniem.
Trzeba uważać aby naleśnik nie był zbyt gorący, bo krem z bitej śmietany się rozpuści. Najlepiej gdy naleśniki są lekko ciepłe.

Smacznego!

1 komentarz:

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)