czwartek, 19 września 2013

Barszcz ukraiński na maśle

Przepis z książeczki "Potrawy postne". Gotuję go od lat z tego przepisu, bo jest wyśmienity. Przez ziemniaki i fasolę jest to bardzo syta zupa, stanowi u nas całe danie obiadowe.





Przepis na duży garnek ( 10-12 porcji):

2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałeczek selera,
por, cebula,
2 szklanki fasoli Jaś,
2 buraki,
5 ziemniaków,
kawałek białej kapusty,
sok z 1 cytryny,
pół kostki masła,
duża łyżka przecieru pomidorowego,
szklanka śmietany 18 % do zupy,
pęczek koperku,
cukier, sól, pieprz

Fasolę namoczyć przez 12 godzin w wodzie, następnie w tej samej wodzie ugotować do miękkości, około godzina, półtora. Zetrzeć na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. Drobno pokroić por i cebulę. Jarzyny zalać 10 szklankami wody, zagotować i chwilę gotować. Dodać buraki starte na tarce. Następnie kolejno w niewielkich odstępach dodać pokrojone ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.(około 10-14 minut).  Dodać ugotowaną fasolę i wywar jeśli zupa jest za gęsta. Dołożyć masło pokrojone w małe kawałki. Chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem, przecierem, sokiem z cytryny i cukrem. Śmietanę rozprowadzić z niewielką ilością zupy w osobnym garnuszku, wlać do zupy. Posypać koperkiem drobno posiekanym. Zagotować. Zupa jest doskonała także na drugi i trzeci dzień.

Smacznego!

1 komentarz:

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)