wtorek, 24 września 2013

Cevapcici z tzatziki

Pyszne greckie szaszłyki z mięsa mielonego, wyraziste w smaku z dodatkiem najpopularniejszego chyba greckiego sosu tzatziki. W oryginalnym przepisie z jagnięciny, w mojej wersji z wołowiny.








Składniki na 10-12 szaszłyków:

500 g mięsa mielonego (jagnięciny lub wołowiny),
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
łyżeczka mielonej kolendry,
łyżeczka mielonego kuminu,
pół łyżeczki ostrej papryki,
3 łyżki natki pietruszki,
sól, pieprz, oliwa

Cebulę, czosnek i natkę drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Połączyć z mięsem, dodać wszystkie przyprawy i chwilę wyrabiać. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie około pół godziny (niekoniecznie), formować kulki z mięsa a następnie nadziewać na patyczki i formować podłużne kotleciki. Spryskać oliwą i grillować na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony. Można podawać np. z sosem tzatziki.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Też robiłam podobne, pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)