sobota, 14 września 2013

Surówka El Diablo

Ta surówka jest naprawdę uniwersalna, pasuje zarówno do mięsa jak i ryby. Robię ją od lat, mogę szczerze polecić:-)



Przepis na 8 porcji:

pół główki białej kapusty,
puszka czerwonej fasoli,
1 por,
2 marchewki,
sok z połowy cytryny,
sól, pieprz,
3 łyżki majonezu,
3  łyżki jogurtu naturalnego gęstego typu greckiego

Kapustę drobno posiekać, posolić i zostawić na co najmniej 30 minut.. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soli biorąc po garści w obie dłonie i mocno wyciskając. Dzięki temu kapusta skruszeje i stanie się bardziej miękka. Odcedzić fasolę, przepłukać wodą. Marchewkę obrać i utrzeć na średnich oczkach. Por umyć dokładnie i drobno posiekać (białą część i twardszą część zielonej). Wszystko wymieszać w dużej misce. Przyprawić pieprzem (soli już nie należy dodawać) i sokiem z cytryny. Dodać majonez i jogurt, dobrze wymieszać.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)