wtorek, 3 września 2013

Papryki nadziewane picadillo

Przepis na ten farsz pochodzi z zeszytu "Kuchnie Świata"-Meksyk, wydanego parę lat temu przez Gazetę. Można podawać go jako samodzielne danie z ryżem lub nadziewać nim papryki albo tacos.





Przepis na 4 porcje:

 4 duże papryki ( żółte i czerwone)

farsz picadillo:
500 g mielonego mięsa,
1 cebula pokrojona w kostkę,
2 posiekane ząbki czosnku,
1 jabłko,
300 g pomidorów pokrojonych w kostkę,
2 posiekane marynowane chili jalapeno,
1/2 szklanki rodzynek,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1 łyżeczka mielonego kminu,
sól, pieprz, olej,
4 łyżki płatków migdałów

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Rozgrzać olej, obsmażyć mięso mielone, cebulę i czosnek. Dodać pomidory, rodzynki, chili jalapeno i pokrojone w kostkę jabłko. Dusić około 20 minut, dodać przyprawy i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Papryki umyć, obciąć daszek i wyjąć pestki. Włożyć papryki bez nadzienia na 15 minut do piekarnika. Wyjąć, napełnić farszem i ponownie włożyć do piekarnika na jeszcze 20-30 minut. Upieczone papryki posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Warzywa psiankowate 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)