Pasztet z cukinii jest bardzo prosty do wykonania i jest świetnym dodatkiem do pieczywa, może stanowić też przystawkę. Ja podałam go z sosem pesto i pomidorkami cherry. Przepis na sos z tego przepisu.
Składniki na blaszkę keksową 35 cm x 11 cm:
3 małe cukinie,
1 cebulę,
200 g sera żółtego,
3-4 jajka,
1 szklanka bułki tartej,
sól, pieprz,
ulubione przyprawy ( u mnie duża łyżka mielonej kolendry i łyżeczka chili)
Cukinie utrzeć, powinno być około 4 szklanek, cebule utrzeć lub drobno posiekać. Cukinię posolić i zostawić na durszlaku przynajmniej pół godziny aż puści nadmiar soku. Następnie odcisnąć jeszcze trochę.
Ser utrzec. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem. Piec 1- 1.15 w temp 180 stopni. Zostawić do przestudzenia w piekarniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)