piątek, 16 sierpnia 2013

Butter chicken i coś zielonego

Pewnie jest wiele przepisów na kurczaka maślanego. Mój jest z dodatkiem zielonych warzyw, mleka kokosowego i ostrej pasty curry. Mniam....



Przepis na 4 porcje:

400 g filetu z kurczaka, Marynata: mały jogurt naturalny, sok z połówki cytryny, sól, pieprz,

1 duża czubata łyżka czerwonej pasty curry,
kawałek świeżego imbiru,
2 duże łyżki garam masala,
puszka mleka kokosowego 400 ml,
puszka pomidorów w zalewie,
szklanka mrożonego zielonego groszku,
różyczki z połowy brokuła,
sól, pieprz, 2 łyżki masła, olej
łyżka miodu

Filet pokrojony w kostkę wkładamy do marynaty i zostawiamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Różyczki brokuła gotujemy krótko w osolonej wodzie. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, wycieramy ręcznikiem kuchennym i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Rozgrzewamy masło, wrzucamy pastę curry, garam masalę oraz imbir pokrojony w słupki i smażymy parę minut. Wrzucamy pomidory (pokrojone jeśli są w całości) i dusimy około 10 minut. Dodajemy przesmażone kawałki kurczaka, groszek, brokuła i mleko kokosowe. Dusimy jeszcze 2-3 minuty i podajemy.

Smacznego!

Kuchnia indyjska II

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)