Pewnie jest wiele przepisów na kurczaka maślanego. Mój jest z dodatkiem zielonych warzyw, mleka kokosowego i ostrej pasty curry. Mniam....
Przepis na 4 porcje:
400 g filetu z kurczaka, Marynata: mały jogurt naturalny, sok z połówki cytryny, sól, pieprz,
1 duża czubata łyżka czerwonej pasty curry,
kawałek świeżego imbiru,
2 duże łyżki garam masala,
puszka mleka kokosowego 400 ml,
puszka pomidorów w zalewie,
szklanka mrożonego zielonego groszku,
różyczki z połowy brokuła,
sól, pieprz, 2 łyżki masła, olej
łyżka miodu
Filet pokrojony w kostkę wkładamy do marynaty i zostawiamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Różyczki brokuła gotujemy krótko w osolonej wodzie. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, wycieramy ręcznikiem kuchennym i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Rozgrzewamy masło, wrzucamy pastę curry, garam masalę oraz imbir pokrojony w słupki i smażymy parę minut. Wrzucamy pomidory (pokrojone jeśli są w całości) i dusimy około 10 minut. Dodajemy przesmażone kawałki kurczaka, groszek, brokuła i mleko kokosowe. Dusimy jeszcze 2-3 minuty i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)