Przepis dla 4 osób:
Klopsiki:
500 g mięsa wołowego ( lub mieszanego),
1 cebulka drobno posiekana,
1 jajko,
2 łyżki mielonego kuminu,
sól, trochę bułki moczonej w mleku
Warzywa:
1 bakłażan,
2 cukinie,
2 papryki, różne kolory,
olej, sól, pieprz,
wędzona papryka w proszku,
kumin mielony
Mięso wyrabiamy a następnie formujemy mocząc dłonie zimną wodą w małe klopsiki. Na małej ilości oliwy przesmażamy z wszystkich stron. Warzywa myjemy i kroimy w dużą kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na głęboką blachę wykładamy szczelnie folię aluminiową. Rozsypujemy warzywa posypując obficie przyprawami. Polewamy olejem i rękoma mieszamy aby warzywa się równomiernie pokryły tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut. Mieszamy w trakcie pieczenia raz lub dwa. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch wkładamy klopsiki aby podgrzały się. Serwujemy na talerzach a obok podgrzane placki tortilli.
Smacznego!
Dziękujemy za udział w akcji – Kuchnia Bliskiego Wschodu i zachęcamy do dodawania kolejnych wpisów :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/07/zaproszenie-akcja-kulinarna-kuchnia.html