czwartek, 15 sierpnia 2013

Deser z kremem angielskim



Przepis na 4 porcje:
3/4 szklanki mleka,
4 żółtka,
1/4 śmietany gęstej ( u mnie Piątnica do zupy i sosów),
2 łyżki mąki,
2-3 łyżki mleka słodzonego zagęszczonego,
ekstrakt waniliowy,
jagody 20 dag,
pudełko malin,
5 dużych łyżek cukru pudru

Mąkę i 2 łyżki cukru mieszamy w garnku, dodajemy 4 żółtka, mieszamy. Mleko lekko podgrzewamy i razem ze śmietaną dodajemy do garnka. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy wszystko stale mieszając aż zacznie gęstnieć. Wtedy zestawiamy z ognia, dodajemy ekstrakt waniliowy i mleko zagęszczone słodzone jeśli krem nie jest dość słodki. Przykrywamy folią aby nie tworzył się kożuch. Jagody rozdrabniamy z 3 łyżkami cukru w malakserze. Na dno pucharka dajemy trochę kremu angielskiego, potem warstwa zmiksowanych jagód i na wierzch krem angielski, a na to świeże owoce np. maliny.



Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)