niedziela, 18 sierpnia 2013

Panierowane kulki mozarelli

Bardzo lubię smażony ser, dlatego wiedziałam, że ten przepis przypadnie mi do gustu gdy zobaczyłam go w książeczce "Rok w kuchni" wydanej przez magazyn Kuchnia. Może być dodatkiem do obiadu, przystawką lub lekkim lunchem.



Przepis dla 4 osób:
300 g małych kulek mozzarelli,
1 jajko,
1 łyżka posiekanej natki,
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii,
2 łyżki tartego parmezanu,
sól, pieprz,
olej, bułka tarta,

1 brokuł i 2 szklanki zielonego groszku

Jajko ubić, dodać zioła, przyprawy i parmezan, dokładnie wymieszać. Kulki mozzarelli maczać w jajku z przyprawami a potem w bułce tartej i odkładać na talerz. Ugotować brokuła i groszek w jednym garnku około 7 minut. Odcedzić, trzymać w cieple. Rozgrzać olej, dość dużo aby kuleczki były do połowy zanurzone i wkładać kuleczki ma mocno rozgrzany tłuszcz. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzach ułożyć warzywa a na górę smażoną mozzarellę.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)