Zupa jogurtowa:
4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej,
2 i pól szklanki dobrego bulionu,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 duża cebula drobno posiekana,
1 łyżka masła,
4 łyżki posiekanej świeżej mięty,
sól, pieprz
Kaszę wypłukać, zalać wodą i odstawić na kilka godzin ( może być na noc). Odcedzić, gotować do miękkości w rosole. Około 15 minut. Cebulę zeszklić na maśle, dodać do zupy razem z miętą. Doprawić solą i pieprzem, chwile pogotować. Zestawić zupę z ognia. Po 3 minutach wlać jogurt uprzednio wymieszany z małą ilością zupy. Po dodaniu jogurtu już nie zagotowujemy, jedynie lekko podgrzewamy.
Smacznego!
Dziękujemy za udział w akcji – Kuchnia Bliskiego Wschodu i zachęcamy do dodawania kolejnych wpisów :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/07/zaproszenie-akcja-kulinarna-kuchnia.html