Pyszne i bardzo szybkie do przygotowania ciasto. W mojej małej tortownicy wyrosło wysoko, można zrobić w innej formie, można tez zwiększyć ilość sera. Jeśli nie mamy serka waniliowego, który jest już słodki, trzeba dosłodzić serek cukrem pudrem i dodać trochę cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii.
Przepis na tortownicę 21-22 cm:
warstwa kakaowa:
3 jaja,
3/4 szklanki cukru,
3 czubate łyżki kakao,
2 szklanki mąki,
1 szklanka oleju,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody
warstwa serowa:
30 dag sera waniliowego zmielonego,
1 jajko,
łyżka płaska mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej. Następnie dodać żółtka i ubijać. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i olej.Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej i obsypanej bułka tartą. Wszystkie składniki warstwy serowej wymieszać dokładnie, wyłożyć na ciasto kakaowe i delikatnie zamieszać. Piec ok 1 godzinę w 180 stopni.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)